040 911 4505 heidi@kaikkikokee.fi

KIELIKEIDAS

KIELENKORJAUS- JA OIKOLUKUPALVELUJA

Kieli- tai painovirheiden vaikutus yritysimagolle on aliarvostettua, kun luotetaan liikaa tekstinkäsittelyohjelmien oikolukutaitoon.

Esim. nettisivujen, mainosten, esitteiden tai fb-sivujen kieliasussa on usein hiomista. 

Veloitus joko tuntipalkkiona tai liuskaperusteisesti.

Nettisivu tai A4 on 26 riviä ja 60 merkkiä rivillä. Jos on kyseessä teksti, joka ei ole A4-paperilla, lasketaan liuskat seuraavalla kaavalla: Liuskalla on 26×60 eli 1560 merkkiä (Tekstin liuskojen määrä on siis tekstin merkkimäärä jaettuna 1560:llä.)

KIELIKEITAAN KIERTOLIITTYMÄ

Liikkeen ulkopuolella  on mainos: Päivän tarjous! Lounas hintaan 7,55 euroa!

Edellä kuvattu mainos on ihan hyvä, jos ei oteta huomioon kiinnostavuutta ja omaperäisyyttä. Kieli on suhteellisen selkeää ja moitteetonta. Omaperäisyys ja kiinnostavuus syntyvät kuvauksilla ja kertomuksilla!

Kaikista ärsyttävintä on monien mielestä se, ettei osata kirjoittaa ilmiselviä yhdyssanoja yhteen. Yle uutisoi elokuussa 2017, että erityisesti yhdyssanavirheet aikaansaavat someraivoa.

Usein sanotaan, että virheet ovat lisääntyneet, mutta ylipäätään kaiken tekstin määrä on lisääntynyt ja kirjoittajien joukko on laajempi ja monitaustaisempi kuin ennen, Sari Maamies Kotimaisten kielten keskuksesta toteaa. Hänen mukaansa aikaisemmin kirjoituksiaan saivat julki vain kirjoittamaan tottuneet. Nykyisin on enemmän niitä, jotka eivät välitä kieliopista, vaan kirjoittavat niin kuin hyvältä tuntuu, välillä yhteen ja välillä erikseen.

Jokaisen olisi hyvä sisäistää yleisimmät oikeinkirjoitussäännöt, sillä toistuvat yhdyssanavirheet, epävarmuus alkukirjaimissa tai virkerakenteissa tekevät tekstin lukijalle raskaaksi.

Vaikka lukija ymmärtäisi tai arvaisi, mitä kirjoittaja tarkoittaa, toistuvat virheet saavat lukijan empatiataidot koetukselle. Siksi lukijan kiinnostus tekstiä kohtaan vähenee, ja hän alkaa etsiä kilpailijoilta samanlaisia tuotteita. Näin yrityksen teksteihin pysähtynyttä potentiaalista asiakasta on vaikea saada enää palaamaan takaisin.

Jos ei hallitse suomen kielen oikeinkirjoitussääntöjä, olisi viisasta antaa kielenhuoltotyö ammattilaisen käsiin.
Ethän huolla autoasikaan, jos et tiedä miten? Autohuolto annetaan yleensä autoasentajalle tai muulle alan asiantuntijalle. Miksei sitten kielenhuoltotyötä?

Kannattaa luottaa asiantuntijoihin, sillä menetettyä mainetta ja imagoa on yhtä vaikea ja kallis korjata kuin huonosti huollettua autoa!

LINKEDIN
Share
Visit Us
Follow Me
Tweet
SOCIALICON